seindah mata memandang (:

seindah mata memandang (:

Monday, April 23, 2012

isu ptptn politik ke??

kalau sokong utk free kate pembangkang, kalau tak sokong kate yg sebaliknya pulak. semua nk politik haih. the issue is not politics. it is all about students and education.

As my status in fb, "you should know the effects of free ptptn, especially economic students." yg bukan eko pun kena tau la. sbb ekonomi adlh isu semasa yg perlu sentiasa diambil tahu. pengetahuan am beb. kalau lgsg xtau susah hidup kau. tipikal org melayu x amek tau pasal ekonomi, pastu mula la kalau harga tak stable nak bising sana sini. it is economics. you must know, then baru you boleh berbahas sana sini. ilmu akal ekonomi tak ade mcm mana nk berhujah?dok percaya cakap orang je. kata agama no 1, fitnah tak dibenarkan, tapi mcm mana kau boleh percaya dgn omongan kosong tanpa bukti?mcm mana kau boleh percaya sana sini tanpa fakta yang sah?? what if gov tukar ptptn jd biasiswa?kau nak sokong gov ke?i believe, you will not make it. sbbnye niat korang ni lain. kau perjuangkan benda yg unreasonable. kalau betul nak tolong rakyat malaysia ni bagi la pendapat yg bernas lg rasional, dgn adab tertib lg mulia. kata beragama. kau duk laung nama Allah, tapi dlm masa yg sama kau mencaci manusia lain dgn perkataan yg keji. apa itu?mulia kah sifat itu?berbaku-baku dah aku. lu pikir la sendiri.

kau, dah nak graduate baru nak ckp pasal free ptptn. ape daaa..kau dah sign kontrak masa awal2 permohonan dgn mcm2 harapan. betul x? jgn tipu, cube igt balik. ni duk sibuk2 nak free pasai pa?blaja je la rajin2 bg dpt first class.  kompem mmg free. so apa lagi yg nak diperjuangkan? the objective (first class result dpt free) sgt bagus menggalakkan student supaya blaja betul2, especially yg melayu nih. senang2 je kau nak minx free. blaja pandai dan produktif utk negara xpe la jugak.

x payah ckp skop besar sgt la, ckp skop kecik je. tgk eko family kau. mak, ayah, kakak, abang, auntie, uncle semua bagi kau duit FREE-FREE dgn harapan kau belajar pandai2 dpt jd excellent student. ape prasaannya kalau kau jd worst student??hrpn diorang spy kau dpt keje bagus dan dpt jage diorg bile dah tua. tp kalau kau blaja pun main2 mcm mane nak bantu eko family?ape yg kau nk perjuangkan sbnrnye? dlm sistem kewangan islam, ada sistem kewangan tertentu yg akan mengenakan caj perkhidmatan BUKAN RIBA. kau pegi study sendiri la. kate student bijak pandai.kalau nak ckp pasal agama, ok fine. kau dah sign kontrak menandakan kerelaan dan persetujuan di antara dua pihak antara pemberi pinjaman dan peminjam. itulah akad dalam islam. apa jadi kalau kau langgar kontrak?berdosa, bukan? ni ade jugak si bijak pandai yg amek ekonomi islam x phm2 lagi. sibuk duk manipulasi fakta.

masalah orang melayu ni la, semua nak free, nak dduk senang xnk bayar. semua nak free. TAPI TAK MEBERI MANFAAT KEPADA SESIAPA MAHUPUN DIRI SENDIRI. tak produktif lamgsung. kau igt kau sorang je ke gne ptptn tu?cube kira jumlah pinjaman kau dgn sume student yg buat pinjaman. then buat analisis ttg pro and cons kalau semua free. MAKE A RESEARCH BUKAN CAKAP X TENTU HALA.cube diri kau la sanggup ke bg pinjaman kt sorang je pelajar, eh silap bkn pinjaman, cuba nt bile kau dh keje kau sponsor sorang student sorang je dulu, then student tu dpt result lower class ke bwh 2.00 ke, ape kau rasa sbb die x bg manfaat kt kau nih?huhu. lu piki la sendiri.

student especially, cepat sgt la percaya omong-omong sana sini. kau orang bijak pandai. if you see something yg x perfect la kan (dah tu semua nak perfect) you mesti come out dengan new idea yang excellent. buat analisis, buat research, buat pembacaan yg banyak (tp pembacaan yg berkualiti la, bukan amek fakta dr blogger ke ape). then baru blh suarakan. ni belum ape2 dah pum pam sana sini. sokong membuta tuli. dgn harapan dpt la ptptn free. lingkup la ekonomi kau, family kau dan negara kau.

piki-piki kn la.  jgn membantah, menyokong semborono tanpa fakta.

ape susah, blaja2 pandai2 dpt first class dpt la free ptptn :)) sekian.

Thursday, February 10, 2011

ST 12 - Jangan Pernah Berubah (Super HQ Audio/Video) *with LYRICS/CAPTION


biarkan waktu teruslah berputar
ku cintai kamu penuh rasa sabar
meski sakit hati ini kau tinggalkan
ku ikhlas tuk bertahan
*courtesy of LirikLaguIndonesia.net
cintaku padamu begitu besar
namun kau tak pernah bisa merasakan
malah kini kau ucapkan selamat tinggal
membuat keresahan

* meninggalkanku tanpa perasaan
hingga ku jatuhkan air mata
kekecewaanku sungguh tak berarah
biarkan ku harus bertahan

jangan pernah kau coba untuk berubah
tak relakan yang indah hilanglah sudah
jangan pernah kau coba untuk berubah
tak relakan yang indah hilanglah sudah

jangan pernah kau coba untuk berubah
ku relakan yang indah dalam hatinya

Friday, October 29, 2010

: : : buat pedoman bersama~

Jika kamu memancing ikan....
 Setelah ikan itu terlekat di mata kail, hendaklah kamu mengambil ikan itu.... 
Janganlah sesekali kamu LEPASKAN ia semula ke dalam air begitu saja..
.. Karena ia akan SAKIT oleh kerana bisanya ketajaman mata kailmu 
dan mungkin ia akan MENDERITA selagi ia masih hidup.

 Begitulah juga .....
....  Setelah kamu memberi banyak PENGHARAPAN kepada seseorang... 
Setelah ia mulai MENYAYANGIMU hendaklah kamu MENJAGA hatinya.... 
Janganlah sesekali kamu meninggalkannya begitu saja...
. Kerana dia akan TERLUKA oleh kenangan bersamamu 
dan mungkin TIDAK dapat MELUPAKAN segalanya selagi dia mengingatmu....  

Jika kamu menadah air biarlah berpada,
 jangan terlalu mengharap pada takungannya 
dan janganlah menganggap ia begitu teguh...
. cukuplah sekadar keperluanmu....
 Apabila sekali ia retak....
 tentu sukar untuk kamu menambalnya semula....
 Akhirnya ia dibuang.... 
 Sedangkan jika kamu cuba memperbaikinya mungkin ia masih dapat dipergunakan lagi....

 Begitu juga jika kamu memiliki seseorang, 
TERIMALAH seadanya....
 Janganlah kamu terlalu mengaguminya
 dan janganlah kamu menganggapnya begitu istimewa...
. Anggaplah dia manusia biasa. 
Apabila sekali dia melakukan KESILAPAN bukan mudah bagi kamu untuk menerimanya.... 
akhirnya kamu KECEWA dan meninggalkannya. 
 Sedangkan jika kamu MEMAAFKANNYA boleh jadi hubungan kamu akan TERUS hingga ke akhirnya....  

Jika kamu telah memiliki sepinggan nasi...
 yang kamu pasti baik untuk dirimu.
 Mengenyangkan. Berkhasiat
. Mengapa kamu berlengah, cuba mencari makanan yang lain.
. Terlalu ingin mengejar kelezatan
. Kelak, nasi itu akan basi dan kamu tidak boleh memakannya. 
Kamu akan menyesal.  

Begitu juga jika kamu telah bertemu dengan seorang insan.....
 yang pasti membawa KEBAIKAN kepada dirimu
. MENYAYANGIMU... MENGASIHIMU...
 Mengapa kamu berlengah, 
cuba MEMBANDINGKANNYA dengan yang lain.
 Terlalu mengejar kesempurnaan.
 Kelak, kamu akan KEHILANGANNYA
 apabila dia menjadi milik orang lain
 Kamu juga yang akan MENYESAL....

Thursday, September 2, 2010

Hijau Daun (Suara Ku Berharap)

video

Disini aku masih sendiri
Merenungi hari-hari sepi
Aku tanpamu
Masih tanpamu

Bila esok hari datang lagi
Ku coba untuk hadapi semua ini
Meski tanpamu meski tanpamu

Bila aku dapat bintang yang berpijar
Mentari yang tenang bersamaku disini
Ku dapat tertawa menangis merenung
Di tempat ini aku bertahan

*
Suara dengarkanlah aku
Apa kabarnya pujaan hatiku
Aku di sini menunggunya
Masih berharap di dalam hatinya

Suara dengarkanlah aku
Apakah aku slalu dihatinya
Aku di sini menunggunya
Masih berharap di dalam hatinya

Kalau ku masih tetap disini
Ku lewati semua yang terjadi
Aku menunggumu Aku menunggu

Suara dengarkanlah aku
Apa kabarnya pujaan hatiku
Aku di sini menunggunya
Masih berharap di dalam hatinya

Suara dengarkanlah aku
Apakah aku ada dihatinya
Aku di sini menunggunya
Masih berharap di dalam hatinya